Anasayfa » Yangın Söndürme Cihazı » YSC Dolum Bakım

Yangın Söndürme Cihazı Dolum Bakım Servis

Yangın söndürme cihazı kullanılmış ise veya yangın söndürme cihazı içerisindeki yangın söndürme maddesinin ömrü tamamlanmış, akışkanlığı bozulmuş, taşlaşmış, kekleşmiş ise yangın söndürme cihazı içerisindeki yangın söndürme maddesinin değiştirilmesine dolum işlemi denmektedir.

Dolum İşlemi İçeriği; yangın söndürme maddesi dolumu, itici gaz azot gazı (N2) dolumu, gerekir ise boyama işlemi, etiketleme ve mühürleme.

Yangın söndürme cihazı kullanılmış ise veya standartta belirtilen süreleri geçmiş ise veya yangın söndürme cihazı parçalarından (gövde içinde, gövde dışında, basınç göstergesinde, tetiğinde, emniyet ventilinde) herhangi birisinde paslanma, deformasyon, arıza, çalışmama durumu tespit edilip değiştirilmesine bakım işlemi denmektedir.

Bakım İşlemi İçeriği; yangın söndürme cihazı gövde, emniyet ventili, tetik, hortum, basınç göstergesi (manometre) gerekli ise değiştirilmesi, yangın söndürme maddesi dolumu, itici gaz azot gazı (N2) dolumu, gerekir ise boyama işlemi, etiketleme ve mühürleme.

1) K.K.T Tozlu Cihazlar, Yangın Söndürücü Maddeler-Tozlar İçin Özellikler (Sınıf D Tozlar Hariç) – İle İlgili Tebliğ- TS EN 615 standardı hükümleri doğrultusunda Kuru kimyevi tozlu söndürücüler için kullanılan tozlar MAP oranı en az %40 veya %90 olacaktır. Kullanım ömrü, TS 11602-2 standartlarına uygun olarak muayene ve bakımlarının yapılması şartı ile son dolum veya hidrostatik test tarihinden itibaren Dört (4) yıl olacaktır.

2) Köpüklü söndürücüler için sentetik köpük oranı TS 1568 / 1, 2 veya 3 Standardında %3 olacaktır. Kullanım ömrü, TS 11602-2 standartlarına uygun olarak muayene ve bakımlarının yapılması, cidar içerisinin korozyona karşı önlenmiş olması şartı ile son dolum veya hidrostatik test tarihinden itibaren Dört (4) yıl olacaktır.

3) Karbondioksitli söndürücüler EN 3-9 ve EN 3-10 daki özellikleri karşılamalı karbon %99,5 saflıkta olacaktır. Kullanım ömrü TS 11602-2 Standartlarına uygun olarak muayene ve bakımlarının yapılması halinde seyyar söndürücüler imalat tarihinden veya son hidrostatik test tarihinden itibaren beş (5) yıl, portatif söndürücüler imalat tarihinden veya son hidrostatik test tarihinden itibaren on (10) yıl olacaktır.

4) Diğer Temiz Gazlı söndürücüler NFPA 2001 Şartlarını sağlayacaktır. Kullanım ömrü, TS 11602-2 standartlarına uygun olarak muayene ve bakımlarının yapılması, cidar içerisinin korozyona karşı önlenmiş olması şartı ile son dolum veya hidrostatik test tarihinden itibaren Dört (4) yıl olacaktır.

5) Cihazlar içerisine doldurulacak söndürücü maddeler ile ilgili uygunluk belgeleri, (TSE, CE, SDS dosyaları hizmet alana dosya halinde sunulacaktır.)

6) Dolum, yapılan cihazlardan boyanması gereken cihazlar, TSE standartlarında belirtilen RAL3000 boya kodlu renkte boyanacaktır, boyama işlemi yangın söndürme cihazlarının orijinal rengine uygun olarak manometresine ve hortumuna taşmayacak şekilde yapılacaktır.

Yangın Söndürme Cihazı Bakım

a) Yılda bir kereden fazla ancak altı aydan az olmayacak sürede,
b) Hidrostatik deneyi sırasında,
c) Bir muayeneyle özellikle belirtildiğinde.

Bakım işlemleri TS ISO 16002-2 standardında Madde 4.3.2’ye uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

Madde 4.3.2 Tüm yangın söndürücüler

4.3.2.1 Her bir bakımda, bütün yangın söndürücüler aşağıdaki işlemlere tabi tutulmalıdır.

a) Yangın söndürücünün kullanıp kullanılmadığını belirlemek için mühür ve emniyet cihazının kontrolü,
b) Bakımın ardından emniyet cihazının değiştirilmesi ve yeni bir mührün yerleştirilmesi,
c) Yangın söndürücüye etiketin eklenmesi veya gerekli bakımın gerçekleştirildiğini belirten yangın söndürücüye eklenen etiketin işaretlenmesi.

7) Hizmet verilecek yangın söndürücülerde TS 11827 4.2.16. Not.3 gereği,

“Aşırı basınç halinde söndürücü içerisindeki basıncı tahliye edebilmesi için, tetik tertibatı üzerindeki manometre söküldüğünde gaz, sıvı veya toz kaçırmayacak özellikte “Yüksek basınç tahliye valfinin bulunması zorunludur”. Hizmet verilecek cihazlarda aşırı basınç tahliye valfli tetik tertibatı yok ise, uygun olmayan vana tetik tertibatı sökülerek TS ISO 11602-2 standardı 4.1.3. maddesine göre cihazlarda imalatçının tavsiye ettiği ve tanımladığı yedek parçalar kullanılacak, Söndürücülerin hortumları TS EN ISO 2398’e uygun olacak, değişen yedek parçalar hizmet alana İade edilecektir, değişim yapılan yedek parçalar sözleşmeden doğan ekteki fiyat teklif listesinde ayrıca belirtilmesi halinde teklifte taahhüt edilen ücretlerden faturalandırılacaktır.

8) Yangın söndürücüler bir tipten diğer tipe dönüştürülmeyecek, farklı bir söndürücü madde ile doldurulmayacaktır. Dolum ve bakım esnasında cihaz içerisindeki söndürücü toz başka bir toz ile karıştırılmayacaktır.

9) Cihazların üzerinde, yangın beyan değerini, kullanma talimatını gösterir imalatçıya ait tanıtım etiketi ile yetkili bakanlıkça izlenebilirliği sağlayan programa bağlı hizmet alan adına kayıtlı barkot etiketi, ayrıca son kullanma tarihini belirtir bandrol olacaktır.

10) Cihazlar dolum veya genel bakım için hizmet veren tarafından yerlerinden alınırken ve teslim edilirken cihazların adet, cins, ağırlığı ve seri numarası yazılabilen karşılıklı olarak kaşe/imza edilmiş teslim alma tutanağı hazırlanacaktır.

11) Cihazlar dolum veya genel bakım için hizmet veren tarafından yerlerinden alınırken yerine risk durumuna göre yeterli miktarda geçici olarak yangın söndürme cihazı bırakacaktır.

12) Garanti süresi içerisinde mührü koparılmamış, kullanılmamış, deformasyon ve darbeye maruz kalmamış olduğu halde, cihaz içerisindeki söndürücü maddede bozulma şüphesi tespit edilen, basıncı dolu değeri göstermeyen cihazlar hizmet veren tarafından 48 saat içerisinde ücretsiz olarak kullanıma hazır hale getirilecektir. (ancak deneme amaçlı dahi olsa mühürleri koparılan cihazlar garanti kapsamı dışında kalır.)

13) Yıllık genel bakımlarda silindir cidarında korozyon, vana, tetik, hortumlar ve diğer parçalarda deforme, söndürücü maddede bozulma olup olmadığı gibi hususlar kontrol edilecektir.

 

14) Cihaz üzerindeki vana, tetik tertibatı sökülerek söndürücü madde rutubetsiz ve nemsiz bir ortamda işleme uygun makine yardımı ile cihaz İçerisinden boşaltılacak, söndürücü maddedeki renkte bozulma, akışkanlığın teyidi, nemlenme gibi faktörler kontrol edilecek, söndürücü maddede herhangi bir bozulma görülmemesi halinde söndürücü madde tekrar cihaz içerine doldurularak tetik mekanizması üzerindeki contalar değişecek, diyaframlar yağlanarak cihaz içerisindeki İtici gaz yenilenecek, kullanıma hazır halde hizmet alana teslim edilecektir.

15) Yapılan kontrollerde söndürücü madde ile ilgili herhangi bir bozulma, söndürme özelliğini yitirmesi gibi olumsuzlukların görülmesi halinde, cihaz İçerisindeki söndürücü madde tamamen boşaltılarak yenilecek bu İşlemler ile ilgili nakliye ve ulaşım bedeli dâhil ekte fiyat listesinde belirtilen yıllık genel bakım ücretleri haricinde herhangi bir ek ücret talep edilmeyecektir.

16) Yangın söndürme cihazlarının bakımların ve dolumların yapılması hususunda hizmet alana bildiri veya talep edilmesine rağmen hizmet alan tarafından yaptırılmayan yangın söndürücülerde oluşabilecek hata ve olumsuzluklardan hizmet veren sorumlu tutulamaz.   

17) Bakım ve dolumlar AFS Yangın Dolum Tesislerinde, hizmet alanın veya yetkili temsilcisinin gözetiminde yapılabilecektir.

Scroll to Top
Gönder
💬 Merhaba
WhatsApp
Merhaba👋
Nasıl yardımcı olabilirim?